Logg Styrelsemagasinet

För dig i styrelsen

Styrelseakademien professionaliserar Sveriges styrelser

Caxton Njuki: ”Jag vill inspirera fler afrosvenskar att ta plats i styrelser”

18 jun 2024 | Styrelsen

Även om svenska styrelser inte är lika homogena som för 30 år sedan återstår mycket att göra vad gäller mångfalden. Det menar Caxton Njuki, nybliven styrelseledamot i Styrelseakademien Östsverige.
– För mig känns det här uppdraget helt fantastiskt. Det ger mig en möjlighet att visa att det faktiskt finns svarta styrelseledamöter på betydande styrelseposter i Sverige, säger han.

Text Lotta Byqvist

Att prata med Caxton Njuki är som att duscha i positiv energi. Hans leende, närheten till skratt, inställningen att livet i Sverige är ett smörgåsbord med möjligheter. Var kommer hans mindset ifrån?

– Jag lever min dröm varje dag. Det har jag gjort sedan jag kom till Sverige med min familj från Uganda 1987. Att få bo i Sverige gör att jag kan skapa min egen verklighet. När folk här gnäller över småsaker har jag ett annat perspektiv. Hur hade det varit om mina föräldrar inte hade flytt?

Den här attityden gör att Caxton vaknar med ett ljust sinne varje morgon.

– Jag brukar fråga mig: Vilken positiv handling kommer jag att göra i dag? Det handlar om små grejer som gör människor glada. Det finns forskning som visar att vi blir gladare av att ge än att få.

”Jag måste göra det här för nästa generation och nästnästa.”

Vad vill han då bidra med i sin roll som ledamot i Styrelseakademien Östsverige?

– Jag vill öppna ögonen på andra som sitter i styrelser, både ordförande och ledamöter, och visa på vikten av mångfald i styrelserummet. Vad jag vet är jag den enda afrosvensken i Styrelseakademiens 16 regionala styrelser.

– Jag vill också visa den grupp jag tillhör att det går. Om man inte ser någon annan som är som en själv tror man inte att det är möjligt.

Verksam i sex styrelser
För närvarande är Caxton Njuki verksam i sex styrelser, bland annat Sparbanksstiftelsen Sörmland som äger Sparbanken Sörmland AB. Att det är just i styrelser han vill göra sin insats beror på att ”det är där besluten tas”.

– Det är klart att det finns svarta människor i näringslivet. Men de lyfts inte fram och då blir det inte förebilder för andra. Det här är en struktur som behöver förändras. Det behövs afrosvenska förebilder både bland chefer och styrelseledamöter.

Han är noga med att betona att bristen på mångfald i svenska styrelser inte gjort honom arg och bitter, bara kamplysten.

– Jag är uppfostrad till att veta att jag behöver kämpa tre gånger mer än svenskar. Och det hade varit fy skäms på mig om jag inte tagit vara på de möjligheter jag fått. Jag måste göra det här för nästa generation och nästnästa.

Vid sidan av styrelseuppdragen driver Caxton Njuki det egna företaget Caxton Sports Management där han med sin bakgrund inom bland annat tennis jobbat som förbundskapten för Sverige på olika mästerskap. Numera är han även även ungdoms- och företagscoach. Som en röd tråd går hans mission att hjälpa folk att våga vinna, att se möjligheterna i stället för problemen.

Uppskattad mentor
Han är också en uppskattad mentor. En titel som väger tungt på hans meritlista är just världsmästare i mentorskap. Som vinnare av ”Mentor of the Year Award 2021” i en internationell tävling med 45 länder från sex kontinenter, där unga företagare kunde nominera sina mentorer. I Sverige uppmärksammades Caxton Njuki bland annat av tidningen Dagens Industri och Chef och blev även intervjuad i TV4:s ”Malou efter tio”. Men särskilt många ringar på vattnet gav det inte i media på nationell nivå i Sverige.

– Jag tror att det beror på just detta att folk inte kan relatera till en svart man i näringslivet. Om det handlat om idrott hade det varit en helt annan sak.

Caxton Njuki är flitig med inlägg på Linkedin. Han beskriver sin Linkedinfilosofi som enkel.

– Jag gör inlägg utifrån mitt perspektiv och vad som är lärorikt och inspirerande för mina följande. I dag har jag till exempel uppmärksammat nyblivna studenter som inte har föräldrar på plats. Det är viktigt att vara äkta.

Har han några tips på hur Styrelseakademien kan vässa sig på sociala medier?

– Ja, att lyfta personer som följarna och medlemmarna kan spegla sig i. Olika människor med olika bakgrunder. Det är viktigt visa att en styrelseledamot kan se ut på många olika sätt.

Nyhetsflödet

Styrelsespaning – om arvoden

Styrelsespaning – om arvoden

Advisory Boards riskerar att underminera den svenska bolagsstyrningsmodellen. Samtidigt som kraven på svenska styrelser ökar, flyttar kompetensen över till ansvarsbefriade så kallade Advisory...

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.  Lär dig mer om vår cookie-policy