En styrelse får inte lämna en krisande vd i sticket. Och vd behöver hålla tungan rätt i mun när mediedrevet går. Det skriver Styrelseakademiens vd Håkan Broman i september månads styrelsespaning.
Domen mot Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen, har skakat om näringslivet. Att dömas till fängelse för att ha lämnat vilseledande uppgifter, hur förändrar det vd:s ansvar? Kommer vd-lönerna att skjuta i höjden nu när risken att skaka galler har ökat?
Mitt svar, som tidigare chefsjurist, vd i noterat bolag och styrelsearbetare, är: Ingenting har förändrats i sak och lönenivåerna ligger kvar. Reglerna för vad en vd kan säga har inte skärpts, men att de kan tolkas på olika sätt visar tingsrättens friande dom och hovrättens fällande. Tingsrätten tittade på varje enskilt uttalande från Bonnesen medan hovrätten bedömde totalen. Och på så sätt blev det skilda utfall.
Innan paniken tar vid bland landets högsta chefer måste vi komma ihåg att det är extremt ovanligt med den här typen av påföljder för en vd i ett börsbolag. Jag kan inte påminna mig något tidigare fall i modern tid där det har varit aktuellt. Den här typen av processer brukar nästan undantagslöst leda till en friande dom. Om det ens går till domstol.
Som vd för ett noterat bolag har man ibland en stor press på sig från ägarna, styrelsen, media, facket, medarbetarna, kunderna och andra intressenter. Om verksamheten går dåligt i två-tre kvartal ökar trycket på vd att komma med positiva nyheter. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun, balansera informationen och inte förneka sådant man är osäker på, utan i stället säga att man ska undersöka saken och be att få återkomma där så krävs. Tvärsäkra påståenden kan vändas mot en vd, inte minst om de saknar beläggning i fakta.
”När styrelsen alienerar sig från vd och låter denna ta alla smällar själv missgynnas verksamheten.”
Det är mänskligt att fela. Därför är det så viktigt att styrelsen förstår sin roll i stunder av kris. Här har styrelsen en viktig roll i att stötta vd. Genom att ha täta möten och diskutera vad som ska sägas samt av vem får vd ett manus att hålla sig till, ett manus som hela styrelsen står bakom. Risken att säga några förlupna ord under en intervju minskar avsevärt. Självklart finns kommunikatörer med i processen, men kärnan i budskapet måste bottna hos både styrelse och vd.
Ordförandes roll som bollplank till en vd under press är ovärderlig. Ibland behövs flera samtal om dagen för att vd ska orka stå på benen. Jag vill gå så långt som att påstå att kriser bara går att lösa om vd och ordförande jobbar nära och behandlar varandra med respekt. När ordföranden och styrelsen alienerar sig från vd och låter denna ta alla smällar missgynnas verksamheten.
En styrelse ska hjälpa sin vd så långt det bara går. Och aldrig uppmuntra oärlighet. Varken vd eller styrelsen kan känna till allt som försiggår i ett företag, men tillsammans kan de skapa en kultur där det är okej att säga: ”Vi gjorde fel och ber om ursäkt.” Ärlighet varar längst!
Håkan Broman, vd Styrelseakademien
Om Håkan Broman
Håkan Broman är vd för Styrelseakademien Sverige sedan augusti 2023. Tidigare har han bland annat varit chefsjurist på Trafikverket samt chefsjurist och tillförordnad koncernchef på byggföretaget NCC. Född i Mora för 62 år sedan, gillar hockey och hejar på Mora IK. Bor i Stockholm med sin familj och har i dagsläget fyra styrelseuppdrag.